Laat Thibaut Courtois spelen!

Het is zeker niet abnormaal dat voetbalploegen clausules inlassen in de huurcontracten van hun spelers. De verhurende ploeg kan beslissen dat hun speler niet of na het betalen van een geldsom bij een onderling treffen mag opgesteld worden. Maar wat als die onderlinge confrontatie in de halve finales van de belangrijkste bekercompetitie ter wereld plaatsvindt en de gehuurde speler bij de top van Europa hoort? Die vraag werd vandaag realiteit voor Chelsea en Atletico Madrid. Speler in kwestie: Onze nationale doelman Thibaut Courtois.

Courtois

Doordat Chelsea en Atletico zich afgelopen week wisten te plaatsen voor de halve finales van de Champions League, rees bij zowat alle voetballiefhebbers de vraag of doelman Thibaut Courtois, al drie seizoenen gehuurd door Atletico van Chelsea, tussen de palen zou staan indien beide ploegen elkaar loten. Woensdag verscheen reeds het bericht dat Atletico een bedrag van 3 miljoen (sommige media spraken van 6 miljoen) euro moet betalen indien het beroep wil doen op Courtois in een duel tegen de Londenaren. Andere media beweerden dat Chelsea onze nationale doelman zou gebruiken om de transferprijs van Diego Costa, topschutter bij Atletico en hoog op het lijstje van Mourinho, te doen dalen.

Duidelijkheid

Vandaag kwam er eindelijk duidelijkheid. Mede door de loting die Atletico Madrid tegen Chelsea opleverde, maar ook door de UEFA die zich tot ieders verbazing mengde in het debat. “Het is ten strengste verboden invloed uit te oefenen op de opstelling van de tegenstander”, was te lezen op de website van de Europese Voetbalbond. UEFA dreigt zelfs met sancties wanneer de clausule zou worden toegepast.

Bij Chelsea reageren ze koelbloedig op de mediastorm rond de clausule. “Courtois kan tegen Chelsea spelen, daar is voor ons nooit twijfel over geweest. De mededeling van de UEFA zullen we later bekijken. Maar het is zonneklaar: Thibaut Courtois kan in beide ontmoetingen met Chelsea spelen”, liet CEO Ron Gourlay optekenen.

courtois6

Laat Courtois spelen!

Dus ziet het er naar uit dat Thibaut Courtois op zijn 21ste de halve finales van de Champions League zal spelen. Meer dan terecht volgens ons. De Limburger wordt nu al voor het derde seizoen op rij verhuurd aan Atletico waar hij zich tot onmisbaar sluitstuk opwerkte. De ploeg uit Madrid staat mede door enkele knappe tussenkomsten dicht bij de finale van de Europese beker. Hem uitsluiten zou niet alleen nefast zijn voor de ontwikkeling van de jonge doelman, maar voor het hele elftal van Atletico. Als speler weten dat je een topkeeper achter je hebt staan, doet het vertrouwen groeien. Bovendien zal het ook voor Chelsea een leerrijk duel worden. De vraag is niet of Thibaut Courtois de huigdige Londense keeper Petr Cech zal vervangen, maar wel wanneer?

(Lude Colpaert)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s