ABC van de politiek: Zondag

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z.

Zondag is het zover, dan moeten we naar de stembus. Moeten, ja, want de stemming is verplicht. Wat wij kiezers zondag doen, is de kaarten schudden. Daarna kan de strijd om het Martelarenplein, de zetel van de Vlaamse minister-president, en de Wetstraat 16, het kabinet van de premier, echt losbarsten. De partijen, die moeten met die kaarten aan de slag. Op zoek naar een meerderheid. In Vlaanderen doen ze dat autonoom. De grootste partij eerst aan zet. Dat verloopt relatief vlot. Niet zo op federaal niveau. Daar neemt de koning het initiatief, meteen dé lakmoesproef voor Filip. De dag na de verkiezingen zal premier Di Rupo het ontslag van zijn regering aanbieden. Die ‘ontslagnemende’ regering blijft wel op post tot er een nieuwe gevormd is. De koning nodigt eerst een aantal prominenten uit, de winnaars van de verkiezingen, partijvoorzitters, sociaaleconomische leiders. Daarna benoemt hij een informateur die het pad moet effenen voor een formateur die in de regel de nieuwe premier wordt.

185866433

De vorige keer, na de federale verkiezingen van juni 2010, duurde dat proces nogal lang, om het zacht uit te drukken. 541 dagen, een wereldrecord. Er werd niet alleen een informateur en een formateur aangeduid, maar ook een preformateur, twee bemiddelaars, een verduidelijker, nog een bemiddelaar, weer een informateur en een onderhandelaar. De vrees is dat het straks weer zo’n circus wordt. Ik durf het alleszins niet uit te sluiten. Als de peilingen kloppen, zullen N-VA aan Vlaamse zijde en PS aan Franstalige zijde zondagavond triomferen. Dan moeten zij weer samen aan tafel, net als vier jaar geleden. Toen zorgde de Vlaamse eis voor een nieuwe staatshervorming voor dé patstelling, straks zullen dat de sociaaleconomische keuzes zijn. N-VA en PS staan daarin loodrecht tegenover elkaar. En de messen zijn geslepen, zo blijkt uit alle debatten. Daarom toch een kleine oproep, heren en dames politici: maak er niet weer zo’n zootje van. Dat bent u aan uw imago, en dat van ons land, verplicht.

En u, beste lezer, met dit ABC in de hand kan het niet anders of u maakt zondag de juiste keuze. Zonder dank! (Paul Cobbaert)

Twitter mee via #dezondag & #ABCpol

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s