Michael Franti zet Handelsbeurs in lichterlaaie

Michael Franti - Press shot 1

Het publiek was bijzonder divers gisterenavond in de Gentse Handelsbeurs, van tieners over gezinnen met kleuters (op een zondagavond!) tot zestigers. Maar één ding hadden ze na afloop van het stomende optreden van Michael Franti & Spearhead gemeen: allemaal verlieten ze de zaal met een stralende glimlach. The Sound of Sunshine slaat telkens opnieuw over op het publiek!
De zaal wordt opgewarmd door Nick Saxon, een Australische singer-songwriter annex National Geographic-presentator annex surferboy die overduidelijk een soulmate is van Michael Franti. Even goedlachs, enthousiast en met een even hoge aaibaarheidsfactor. Hij krijgt het publiek zelfs aan het zingen. Als de hoofdact – zoals steeds blootsvoets – het podium betreedt, zit de sfeer er dus al goed in.

Put your hands into the air!

Franti en de zijnen trekken meteen alle registers open. De muzikanten stuiteren als springballen over het podium en van bij de start worden de toeschouwers aangemaand dit voorbeeld te volgen: ‘Make some noise’, ‘I wanna see you jump’, ‘Put your hands into the air’, deze bevelen worden met de regelmaat van een klok de zaal in geslingerd én meteen opgevolgd. Blijven stil staan op de mix van hiphop, reggae, funk en rock is onmogelijk.
Verscheidene keren trekt Franti het publiek in, waarbij hij zoveel mogelijk fans de hand schudt en knuffelt. Het siert hem dat hij niet alleen de knapste meisjes uit het publiek haalt, maar ook dames en heren op leeftijd hun ‘moment of fame’ gunt.

Ode aan zoon ‘lemon’Ade

Even gaat de voet van het gaspedaal en volgt een akoestisch intermezzo waarbij de frontman een nummer opdraagt aan zijn 15-jarige zoon Ade, die aan een ernstige bloedziekte lijdt en een niertransplantatie moet ondergaan. Een pakkend moment, we zien bij heel wat meisjes op de eerste rij zelfs tranen opwellen. Maar die worden snel weggelachen als Franti er aan toevoegt dat zijn zoon altijd positief blijft en een sprankelende persoonlijkheid heeft die hem de bijnaam ‘lemonade’ opleverde.

Dj-set

Waarna het feestje gewoon verder gaat en opnieuw ‘Make some noooooooise’ weerklinkt. Tijdens een lang uitgesponnen ‘Closer to You’ volgt een rondje crowdsurfing terwijl de muzikanten de fans uitnodigen op het podium mee te dansen. “Normaal eindigen we met enkele bisrondes, maar omdat we ons zo goed amuseren, willen we het podium niet verlaten en gaan we gewoon door “ klinkt het. Het laatste nummer gaat naadloos over in een dj-set die start met twee klassiekers: ‘Give Peace a Chance’ en ‘Love me do’. Op de tonen van ‘Happy’  duikt de volksmenner opnieuw de zaal in om met iedereen die dat wil op de foto’s te gaan en handtekeningen uit te delen. Michael Franti, als hij nog niet bestond, moesten ze hem uitvinden! (Wim Van de Velde)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s