Messi moet zich niet schamen voor zijn Gouden Bal

Messi2
Zelden iemand met zo’n beteuterd gezicht een prijs in ontvangst zien nemen als Lionel Messi, zondag na de WK-finale. De ontgoocheling was uiteraard immens na het doelpunt van Götze in de slotminuten van de tweede verlenging. Vooraf had ‘de vlo’ immers laten optekenen dat hij al zijn vorige trofeeën zou willen inleveren voor een wereldtitel. De titel ging aan zijn neus voorbij, maar hij werd wèl uitgeroepen tot speler van het tornooi. Zijn totaal gebrek aan enthousiasme bij de prijsuitreiking lag wellicht niet alleen aan de ontgoocheling maar ook aan het besef dat hij de Gouden Bal niet echt verdiende. En zijn bedenkingen werden door velen gedeeld.
“Een absolute schande”

Op Twitter en Facebook regende het negatieve reacties. Zelfs zijn landgenoot Diego Maradona was bijzonder kritisch: “Ik zou Lio de hemel gunnen maar als de mensen van de marketing willen dat hij iets wint waar hij geen recht op heeft, dan is dat onrechtvaardig.” Sportjournalist Oliver Holt van de Engelse krant The Mirror had het over “een slechte grap” terwijl de Engelse oud-international Stan Collymore nog een stap verder ging: “Het was een absolute schande om hem de Gouden Bal te geven. Messi was niet eens de beste speler van Argentinië op dit WK. Dat was namelijk Mascherano.”
Op basis van de cijfers – zeven wedstrijden gespeeld, goed voor vier goals en één assist – was Messi zeker een kanshebber maar hij werd duidelijk overtroefd door Thomas Muller (evenveel wedstrijden maar één goal meer én twee extra assists). De Duitse sluipschutter moet evenwel tevreden zijn met de Zilveren Bal. En Arjen Robben die evenzeer met uitstekende statistieken kan pronken (3 goals en één assist) én door zijn vele acties een heel opvallend tornooi speelde, strandde op de derde plaats. Wellicht speelde de fopduik waarmee de Nederlander een penalty versierde in zijn nadeel.

(Te) hoge verwachtingen

Messi kan terugblikken op een heel behoorlijk tornooi – hij scoorde beslissende doelpunten en loodste zijn team tot in de finale – maar zijn probleem is dat iedereen van hem een uitzonderlijke prestatie verwachtte. Elke andere speler zou bejubeld zijn, maar nu is iedereen teleurgesteld in wat de kleine Argentijn liet zien. Omdat we allemaal weten dat hij tot zoveel méér in staat is.
Neen, Messi moet zich niet schamen voor het winnen van de Gouden Bal maar dat neemt niet weg dat de kritiek begrijpelijk is. Wat ons betreft mocht James Rodriguez winnen. Omdat Colombia er al in de kwartfinales uit ging, werden zijn kansen helaas gehypothekeerd. Maar niet getreurd, binnen vier jaar is er een nieuwe kans. Hoewel we dan in de eerste plaats duimen voor Eden Hazard, nog zo’n speler van wie – terecht – veel meer werd verwacht. (Wim Van de Velde)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s