Mag het iets meer zijn?

Mag het iets meer respect zijn? Welke taferelen zien we de laatste dagen weer niet als het gaat om protest tegen de besparingsmaatregelen die de regering neemt. Correctie: die de regering moet nemen. Is het nodig om bijvoorbeeld het MR-gebouw te gaan bekladden met verf of bekogelen met stenen? Waartoe leidt dat? Welk nut heeft dat? Wie is daar bij gebaat? Kijk mama, we zijn op tv geweest. Tof hé… En dan hoor je iemand voor de camera doodleuk verkondigen dat er wat agressie nodig is… stichtend.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mag het iets meer realiteitszin zijn? De propagandafilmpjes van bepaalde oppositiepartijen tegen diezelfde maatregelen. Men vergeet dat men (cfr. PS) jaren (lees: véle jaren) zelf mee het beleid gemaakt heeft. Is dit dan niet de oogst van wat men mee gezaaid heeft? Gelijk welke partijen de federale regering zou bevolkt hebben: straffe besparingen waren/zijn onvermijdbaar. De accenten zouden misschien iets anders liggen. De finale besparingsmaatregelen zouden op het einde van de rit dezelfde zijn. De hypocrisie van de politiek. Inderdaad, er is het recht van staken. Maar alsjeblieft, spring daar omzichtig mee om. Terroriseer er ook geen anderen mee. Denk na over de consequenties.

Mag het iets meer respect zijn (bis)? Respect voor bijvoorbeeld de gebruiker van het openbaar vervoer, in casu de trein. Want die reiziger/gebruiker komt er opnieuw als de dupe uit… De wilde stakingen en acties schieten daar weer als paddenstoelen uit de grond. Ongelooflijk.

Mag het iets daadkrachtiger zijn? De maatregelen met betrekking tot de aanpak van de ganse ebola problematiek. Hoeft dat allemaal zolang te duren? Op vlieghavens had men van bij de start actie moeten ondernemen met betrekking tot vluchten die bijvoorbeeld uit de regio kwamen. In ziekenhuizen had men toch meteen maatregelen moeten kunnen treffen. De spoedafdelingen bijvoorbeeld zijn daar vaak de eerste om met het potentiële gevaar in contact te komen? Nee, we gaan eerst een hele  periode treuzelen, het gevaar tarten, … het volk sussen, de mensen die er werken in onrust laten. Daadkracht was/is hier gevraagd. En niet op termijn maar meteen. Men wachtte veel te lang met het nemen van maatregelen. Misschien zat dit mee in het pakket van de regeringsonderhandelingen…en duurde het daarom zo lang.

Mag het iets meer supporter zijn in plaats van hooligan? Wat een toestanden tijdens Standard Luik – Zulte Waregem. Gelukkig zijn er nog echte supporters…maar die worden naar de achtergrond gedrukt. De echte supporter gaat schrik hebben om nog naar het stadion te komen. Was het niet schrijnend te zien dat een papa met zijn wenende dochter op de arm zich een weg zocht om uit die smurrie te geraken? Is goed om met je kind nooit meer naar het voetbal te gaan. Dat zootje ongeregeld…kan zich toch geen supporters noemen? Dat zijn hooligans… We gaan terug in de tijd, we zetten stappen achteruit, daar waar we dachten die periode grotendeels achter ons te hebben… Zielig.

Mag het in het algemeen…iets meer ‘tous ensemble’ zijn zoals bij de beleving rond de Rode Duivels? Daar staan we als één land achter een nationale ploeg: Vlamingen, Walen, Duitstaligen, ja zelfs allochtonen … prachtig. Broederlijk en zusterlijk zitten we in het stadion bij elkaar, zingen dezelfde liederen, steunen dezelfde ploeg, schreeuwen onze jongens vooruit, … Samen staan we sterk. Eendracht maakt macht. Maar blijkbaar alleen daar…

Ik wens iedereen ‘iets meer’ van alles wat.

(Tom Van Vlierberghe/foto belga)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s