De gezelligheid van een openluchtdiepvries

Terwijl in regeringskringen – en bij uitbreiding ook bij Jan met de Pet – momenteel het debat rond het klimaat in alle hevigheid is losgebarsten, schieten op heel wat plaatsen opnieuw ijspistes als paddenstoelen uit de grond. Gezellig toch…

???????????????????????????????????????

Het lijkt wel de omgekeerde wereld. Er zijn de klimaat-BV’s die de regering voor de rechter dagen wegens een falend klimaatbeleid. Er is het vernietigend rapport op de VN-klimaatconferentie in Lima. Er is de twijfelachtige staat van onze kerncentrales. En dan hebben we het nog niet gehad over de dreiging van een black-out, de stijgende energieprijzen en, daaraan gekoppeld, de besparingen die de verschillende overheden willen realiseren. En toch.

Tegelijkertijd worden door diezelfde overheden op heel wat plaatsen opnieuw ijspistes neergepoot voor de eindejaarsperiode. Vaak, een beperkt aantal toppers niet te na gesproken, voor slechts een paar enkelingen die zich op het gladde ijs wagen. Gigantische openluchtdiepvriezers die de komende weken voor de gezellige sfeer moeten zorgen. Gezelligheid die op zoveel andere manieren in het straatbeeld kan gebracht worden. Maar waarschijnlijk zorgt die gezelligheid ook voor een enorm energieverbruik, inclusief bijhorende factuur, waar de lokale oppositie na nieuwjaar opnieuw een vette kluif aan zal hebben. Ik mag er niet aan denken dat we thuis ook massaal onze diepvries zouden open laten staan.

We kunnen alleen maar hopen dat het de komende weken vriest dat het kraakt, zodat het ijs zichzelf in stand kan houden. Al kan dat dan ook weer voor problemen zorgen. Nog meegemaakt in eigen stad. Bij de aanleg van de ijspiste was het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar, waardoor het ijs voortdurend moest bijgevroren worden. Toen ze opnieuw moest opgebroken worden, bleek het te koud, waardoor het ijs niet meer wou smelten en de piste noodgedwongen langer op de markt moest blijven staan. Opnieuw extra kosten voor de stad. Het weer heb je uiteraard niet in de hand, maar met wat extra versiering en verlichting (uiteraard in LED-vorm) was dat alvast één probleem minder. Maar ach, de planeet draait nu al 4 miljard jaar rondjes. Dat beetje extra uitstoot zal daar nu ook niets meer aan veranderen. Toch?

(Tom Wybo/foto grf)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s