Treinen zonder beperkingen

“Ik ben Timmy De Waele, blind, en neem elke dag de trein vanuit Leuven naar Brussel-Noord om op mijn werk te raken. Enkele jaren geleden besliste de NMBS dat mensen met een beperking hun assistentie 24 uur op voorhand moeten reserveren.”

Het verhaal van Timmy stak gisteren in onze mailbox. Het grijpt aan. Heeft niet iedereen het recht vrijuit het openbaar vervoer in onze welvaartstaat te nemen? Nee, zo blijkt uit de mail van Timmy.

Hij somt enkele nadelen op. “Mensen met een beperking kunnen in principe niet de dag zelf – als het bijvoorbeeld mooi weer is – beslissen om een uitstapje te maken. Als je je voorziene trein mist, kan je problemen hebben als bepaalde NMBS-medewerkers moeilijk doen hierover. Sommigen zijn zelfs bot en geven je echt onder je voeten als je niet reserveert of je gereserveerde trein waarvoor assistentie gevraagd is, niet neemt.”

Hij stoot heel regelmatig op onbegrip, ook van het NMBS-personeel.

“Onlangs kreeg ik om halfnegen ’s ochtens op een doordeweekse werkdag te horen dat ze voor 10 uur niemand mochten meegeven (assistentie, red) aan Brussel-Noord.” Als hij te laat is om zijn trein van 8.24 uur te nemen, slaat het NMBS-personeel helemaal in de knoop, zo blijkt uit het verhaal van Timmy.

Om meer begrip te vragen, om de NMBS te vragen wat opener te zijn, om ook de politiek te bewegen tot bepaalde ingrepen waardoor ook mensen met een beperking vlotter het openbaar vervoer kunnen nemen, is Timmy een petitie gestart, niet zonder gevolgen. Honderden mensen uit het hele land tekenden al. Jij ook?

Klik hier om de petitie te tekenen.

Timmy De Waele is het beu steeds 24 uur op voorhand assistentie aan te vragen om de trein te nemen. Steun hem door zijn petitie te ondertekenen.

Timmy De Waele is het beu steeds 24 uur op voorhand assistentie aan te vragen om de trein te nemen. Steun hem door zijn petitie te ondertekenen.

“Met deze petitie hoop ik alvast vele handtekeningen te verzamelen van mensen die mijn mening delen en mensen die misschien dezelfde problemen ondervinden.” Eind februari overhandigt Timmy de petitie aan minister van overheidsbedrijven Jacqueline Galant (MR) in de hoop dat zij de nodige stappen neemt om deze – absurde – regeling af te schaffen of toch drastisch aan te passen. “Ik denk dat het, nu een nieuwe minister verantwoordelijk geworden is voor de Belgische Spoorwegen, tijd is om hierover een debat te openen.”

(Marijn Follebout)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s