“Koeien worden niet als biefstuk geboren”

Sven Speybrouck legt vanavond heel wat keukengeheimen bloot in ‘De wilde keuken’

Sven Speybrouck maakt – na een erg korte afwezigheid – vanavond zijn comeback op Canvas. In ‘De wilde keuken’ neemt hij de kijker mee op culinaire ontdekkingsreis. Sven is gewapend met slechts één vraag: waar komt ons eten vandaan? “Als kijker ontdek je dingen over eten waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. En zaken waarvan je niet zeker weet of je ze wel wilde weten.”

Presentator Sven Speybrouck.

Presentator Sven Speybrouck.

De wilde keuken komt overgewaaid uit Nederland, waar het programma gepresenteerd wordt door de culinaire journalist Wouter Klootwijk. Die maakt nu ook zijn opwachting op de Vlaamse televisie, aan de zijde van Sven Speybrouck. “Als je de kans hebt om met zo’n fantastische journalist en tv-maker te werken, dan zeg je niet: ik doe het liever zelf. Aan de mensen die durven klagen dat er weer een Hollander op Vlaamse televisie wordt opgevoerd, heb ik maar één ding te zeggen: dat is racisme! (lacht)” In De wilde keuken wordt niet gekookt, niemand deelt punten uit voor sfeer en gezelligheid en niemand wordt weggestemd. “Met een grenzeloze nieuwsgierigheid gaan we op zoek naar de oorsprong van ons eten.”

Waarom willen jullie zo graag weten waar ons eten vandaan komt?
Tegenwoordig liggen heel veel mensen wakker van eten. Ze denken dat de voedingsindustrie een en al bedrog is. Alles moet nu weer ambachtelijk, met groenten in je moestuin en een varken dat je zelf moet slachten. Dat is zeer schattig, maar enkel haalbaar als je te veel tijd hebt. In de praktijk wil je niet stilstaan bij elk potje in de supermarkt. Soms moet je gewoon voedsel kopen, meenemen en klaarmaken. Anders ga je dood. In ‘De wilde keuken’ gaan we op zoek naar de oorsprong van dat eten. We bellen aan bij een fabriek om te controleren hoe zilveruitjes in zo’n potje terecht komen of hoe krabben in Noorwegen levend in een kartonnen doos verzeild raken. Zo tonen we aan dat ook de voedingsindustrie mensen tewerkstelt met een passie voor voedsel. Het is uiteindelijk aan de kijker om te beslissen wat zij met die informatie doen.

Het programma kan wel schokkende beelden opleveren.
Goh, vlees eten is legaal, maar die beesten worden natuurlijk niet als biefstuk geboren. Ze moeten ergens geslacht worden. Zulke beelden tonen is misschien schokkend, maar vooral eerlijk. Ik ben van mening dat iedere kleuterschool verplicht op uitstap moet naar zo’n slachthuis. Ik ben zeker dat er dan later veel meer vegetariërs zullen rondlopen.

Zijn jullie overal makkelijk binnen geraakt? Of werden jullie ook wel eens geweigerd?
Ik wilde heel graag iets doen met Zwanworsten, omdat ik een grote fan ben. Maar helaas mochten we van Unilever niet binnen. Ook over de Samsonworst, Plopworst of Maya de Bijworst hebben we helaas niks bijgeleerd. Nochtans wilde ik heel graag weten hoe ze dat logo in zo’n worst krijgen.

(Sebastiaan Bedaux/foto vrt)

De wilde keuken, vanaf vanavond elke woensdag om 20.40 uur op Canvas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s