Stakingen zijn goed nieuws voor online reisbureaus

Met een aantal provinciale actiedagen, een nationale betoging, een 24-urenstaking bij het spoor en een algemene staking bij de VRT al achter de rug, wordt het uitkijken naar de nationale staking van maandag, de stiptheidscontroles van de politie op dinsdag en een boeteloze week tussen Kerstmis en Nieuwjaar. De economie kreunt ondertussen, met volgens VOKA 520 miljoen euro aan economische schade. Maar toch is er één sector die niet klaagt: de online reisbureaus. Vakantiedeals.be, de grootste reisvergelijkingssite in België, noteerde tijdens de regionale stakingsdagen van de afgelopen weken een stijging in de verkoop van bijna 70 procent ten opzichte van een doorsnee maandag in december. “Normaal gezien wordt er op maandag zowat de helft minder geboekt in vergelijking met zondag. De afgelopen weken zagen we de omgekeerde beweging en lag de verkoop op maandag maar liefst 14,5 procent hoger dan op zondag. De stakingsacties van de afgelopen weken hebben er dus niet voor gezorgd dat de economie op alle vlakken lam lag, integendeel. Wij kijken vol spanning uit naar de nationale stakingsdag van komende maandag”, aldus Jurgen De Vos van de reisvergelijkingssite.

Dat de stakingsdagen net nu vallen is voor de hele online reissector een geluk bij een ongeluk. Momenteel lopen de vroegboekacties bij zowat alle grote touroperators. Naar goede gewoonte hét startschot van het boekingsseizoen voor de komende zomervakantie. “Door alle stakingsdagen hebben mensen nu extra tijd om de verschillende vakantieaanbiedingen met mekaar te vergelijken. Iets wat hen, gezien de riante kortingen die de touroperators momenteel aanbieden, een enorm financieel voordeel kan opleveren. Zo zie je maar dat er bij iedere crisis winnaars en verliezers zijn.”

Uiteraard is de staking van maandag minder goed nieuws voor reizigers die op die dag in Zaventem of Charleroi vertrekken of aankomen. Op maandag zal er geen trein- of busverkeer van en naar de luchthavens zijn. Passagiers met een ticket voor 15 december krijgen de raad contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisbureau om de status van hun vlucht en eventuele alternatieve opties te kennen. Op dinsdag kunnen de stiptheidsacties van de politie voor hinder zorgen bij de grenscontrole van niet-Schengen reizigers. Houd rekening met lange wachtrijen aan de identiteitscontrole en vertrek ruim op tijd naar de luchthaven. (SB)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s