ZAPPER: Alloo in de Buitenlandse Gevangenis

Na drie reeksen over de Belgische gevangenissen vond Luk Alloo het hoog tijd voor een reeks in het buitenland. In de eerste aflevering van ‘Alloo in de Buitenlandse Gevangenis’ trok de tv-journalist naar het Boliviaanse cellendorp San Pedro, waar zich onder de meer dan 2.000 gedetineerden ook twee Belgen bevinden. Het verslag was beklijvend.

B9q48pbIMAEcsLY

Na de ietwat teleurstellende passage van Luk Alloo op de achterbank van een politiecombi, was het hoog tijd om zijn blazoen weer wat op te poetsen. Missie geslaagd, luidt ons oordeel na de eerste aflevering.

De uitzending begint met een bezoekje aan de ouders van Benjamin Feys, een jonge West-Vlaamse knaap die eind 2011 in Bolivië gesnapt werd met 14 kilogram cocaïne gedrenkt in zijn kleren. Zijn ouders proberen uit te leggen hoe het zover is kunnen komen en vertellen hoe het leven in gevangenis San Pedro er ongeveer uitziet. Blijkbaar moet Benjamin voor alles betalen: de aankoop van zijn cel, zijn eten, zijn bescherming… Ze beschikken zelfs over een soort aankoopakte. Zo’n 2.000 euro hebben ze voor zijn kamertje neergeteld.

In Bolivia zelf is het Luk Alloo die een gelijkaardig bedrag moet ophoesten om toegelaten te worden tot de gevangenis. In ruil voor een bruine envelop vol geld – betaald aan een gevangene die zich voordoet als gevangenisdirecteur – krijgt de ploeg van Alloo er nog een securityteam bovenop dat hen veilig door de verschillende ‘wijken’ van de gevangenis loodst.

Binnen de gevangenismuren vallen er geen cipiers te bespeuren. De gevangenen hier regelen alles zelf. Noem het een ‘survival of the fittest’, maar wel eentje waarbij je in ruil voor geld behoorlijk wat vrijheid, veiligheid en comfort kan kopen. Zo beschikt Benjamin in zijn cel over een laptop (met internet!) en kabeltelevisie (zagen we daar ‘The Big Bang Theory’?). Eten kan in kleine restaurantjes die andere gevangenen ingericht hebben in hun cel. Geregeld lopen er ook kinderen en vrouwen in beeld. Die komen gewoon bij hun vader en man wonen omdat het leven in de gevangenis vermoedelijk beter is dan in El Alto, de beruchte voorstad van La Paz. Wat een verschil met de grijze gevangenismuren en het saaie regime van een gedetineerde in België! Ook Luk Alloo vraagt het zich meer dan eens af: “Zou je liever in België in de gevangenis zitten?”. Benjamin denkt van wel, zijn landgenoot Philippe denkt van niet. Maar omdat de Belgische overheid sowieso niet goed meewerkt – een schande volgens Alloo – heeft het antwoord op de vraag weinig belang.

Dat het leven in San Pedro ook keihard kan zijn, lezen we trouwens nog op Facebook. Benjamin Feys, ondertussen een vrij man, werkt aan een boek dat ‘Mil Ocho’ zal heten en over zijn tijd in de gevangenis gaat. Op zijn Facebookpagina staan zeer interessante passages. Een voorbeeld:

Het is simpel: Ik heb hiervoor moeten vechten, zweten en bloeden, en dat zeg ik zeer letterlijk. De dingen die ik nu op dit moment (kan) doe(n), komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ik zet me buiten de social media, dagdagelijks in voor mijn medegevangenen, hun mensenrechten, hun eten, hun leven. En dan nog is het telkens een hap traangas en een verweer tegen corruptie, een tol die voor wat je doet soms wel zwaar kan tegen vallen. Inderdaad, ik heb het op sommige momenten niet slecht, maar ik ontloop de slechte momenten zeker en vast niet. Nee, als het moment aanbreekt er weer iets van bullshit gebeurt, ben ik diegene die als eerste in de linie staat aan de poort van San Pedro, ben ik de eerste die de klappen vangt zodat mijn medegevangenen nog kunnen weglopen, ben ik diegene die onwetende zielen beschermt van afpersing.

Volgende week zijn we in ‘Alloo in de Buitenlandse Gevangenis’ getuige van het weerzien tussen Benjamin en zijn ouders. Wij zullen weer van de partij zijn, dat staat vast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s